صادرات تون ماهی:/پایان نامه توسعه صادرات کنسرو ماهی

دانلود پایان نامه

صادرات تون ماهی

مقدمه

در سالهاي قبل از انقلاب بدليل پايين بودن جمعيت و تمرکز آنها در روستاها اکثر مواد غذایی بصورت سنتی و بدون فرآوری خاص مصرف می شد. در آن زمان محصولات فرآوری شده به شکل کنونی وجود نداشت و تون ماهی بعنوان محصولی لوکس  در بازار موجود بود که عمدتا از کشورهای استرالیا ، ویتنام و تایلند وارد می شد.

در سالهاي پس از انقلاب بدلايل مختلف از جمله افزايش جمعيت، تمرکز جمعيت در شهرها، جنگ تحميلي، تغيير الگوي مصرف و … تقاضا براي تون ماهی افزايش يافت، لذا ضمن توسعه و تکميل واحدهاي موجود تعداد زيادي واحدهاي جديد ايجاد شده اند که مهمترين آنها عبارتند از شرکتهاي تون ماهی شیلتون، شیدان، چینود، تون جنوب،  زاگرس، مهرآذر، توليد و گسترش کيافرين . بقيه واحدها اکثراً  تولید کننده تون ماهی  بودندکه طبق ضوابط مربوطه جهت آنها  گواهی استاندارد و مجوزهای مربوطه صادر شده و از نظر تعداد مجموعاً بيش از 150 واحد مي باشد. www.shilat.com

لازم به ذکر است که در سال 1371 با حمايت بي دريغ اداره  شیلات ، چند خط مدرن- براي تولید تون ماهی- وارد شیلات بندر عباس شد كه خود نقش اساسي در بهبود کيفيت داشته است. در زمینه تولید قوطی تون ماهی نیز  در سالهاي اخير بخش خصوصي نسبت به ورود ماشين آلات مدرن قوطي سازي و لاک و چاپ اقدام نموده که تعدادي نصب و راه اندازي شده است و تعدادي در حال نصب مي باشد. در نتيجه مشکل کمي قوطي کاملاً حل شده و امروزه توان توليد قوطي غذايي در کشور بيش از نياز مي باشد و از نظر کيفي هم واحدهاي بزرگ سازنده قوطي غذايي موفق به کسب مهر استاندارد گرديده اند. با وجود پیشرفتهایی که در صنعت تولید تون ماهی حاصل گردیده ولي هنوز مشکلات و حلقه هاي مفقوده اي وجود دارد که اساسي ترين آنها عدم وجود يا محدوديت امکانات تحقيق، آزمايشگاههاي مجهز، کتب و منابع علمي به زبان فارسي، کلاسهاي آموزشي، نيروي انساني کارآزموده و … و همچنين گراني هزينه براي دسترسي به منابع علمي خارجي و دانش و تکنولوژي روز مي باشد. www.shilat.com

محصول تون ماهی

کنسرو تن ماهى به عنوان غذاى آماده و مقوى براى خانواده ها، محیطهاى کارى، مسافرتى و… استفاده می گردد. تاريخچه كنسروسازي به سال 1790 كه دولت فرانسه با كشورهاي اروپايي در حال جنگ بود، برمي‌گردد. در آن زمان، طولاني بودن مسافت سبب شده بود تا داشتن غذاي سالم كه بتواند تا رسيدن به منطقه جنگي همان كيفيت اوليه‌اش را داشته باشد، به مشكلي بزرگ مبدل شود. ناپلئون براي حل اين مشكل جايزه‌اي به مبلغ 12 هزار فرانك براي كسي كه بتواند اين مشكل را حل كند، تعيين كرد. اين جايزه تشويقي بود تا محققان گوناگون براي حل اين مشكل بسيج شوند اما اغلب اين فعاليت‌ها نتيجه رضايت‌بخشي در بر نداشت تا اينكه در سال 1798 قناد فرانسوي به نام نيكلاس آپرت[1] كه امروزه به نام پدر كنسروسازي معروف است، با ابداع روش مناسبي، مشكل را حل كرد و موفق به دريافت جايزه شد. وي دريافت كه اگر مواد غذايي را در داخل قوطي سربسته حرارت بدهد و پس از آن هوا به داخل ظرف نفوذ نكند، زمان ماندگاري غذا به نحو چشمگيري افزايش مي‌يابد.  (تاریخچه تون ماهی بر گرفته از سایت:  www.atuna.com)

با ابداع اين روش، مشكل نگهداري طولاني مدت مواد غذايي حل شده بود ولي علت اين مساله هنوز نامعلوم بود. گيلوساك، فيزيكدان معروف فرانسوي پس از انجام آزمايش‌هاي متعدد به اين نتيجه رسيد كه محصولات گياهي و حيواني در اثر تماس با اكسيژن هوا در معرض فساد قرار مي‌گيرند ولي با قرار دادن اين محصولات در داخل قوطي‌هاي در بسته مي‌توان از اين امر جلوگيري به عمل آورد. وي در گازهاي موجود در داخل كنسروهاي توليد شده به وسيله آپرت اكسيژني نيافت و با استفاده از اين موضوع، از نظريه خود دفاع كرد و چنين نظر داد كه آتش مخمر‌ها را عقيم و يا لااقل خنثي مي‌كند و وجود اين عوامل، طبيعت مواد غذايي حيواني و گياهي را تغيير داده و آنها را فاسد مي‌كند.(همان منبع)

آپرت نيز با بررسي‌هاي متعددي كه انجام داد به نقش دما در از بين بردن مخمرها اشاره كرد و اظهار داشت كه اگر چه عمليات حرارتي نمي‌تواند تمايل محصولات غذايي به فاسد شدن را براي هميشه از بين ببرد ولي مي‌تواند تا مدت مديدي از فسادشان جلوگيري كند. آپرت در سال 1810 نتيجه تحقيقات خود را به صورت كتابي منتشر كرد. به اين ترتيب، اين صنعت در سايه تلاش‌هاي خستگي‌ناپذير آپرت پا به عرصه ظهور گذاشت و اولين كارخانه كنسروسازي به وسيله وي در فرانسه تأسيس شد و از آن زمان به بعد اين صنعت پيشرفت‌هاي مهمي‌را پشت سر گذاشت.(همان منبع) در كشورمان ايران، اولين كارخانه كنسروسازي در سال 1316 به منظور توليد كنسرو تن ماهي در بندرعباس تاسيس شد. www.shilat.com

[1] Nicolas Apert

دانلود پایان نامه