بندر نوشهر
راه آهن ها
راه آهن مازندران (راه آهن شمال) نام یکی از شعبههای اصلی از راه آهن سراسری ایران است که در سال ۱۳۰۸ خورشیدی در دوران رضا شاه پهلوی، نخستین فاز آن افتتاح شد.
این راهآهن دارای ۲۷ ایستگاه میباشد که ۷ ایستگاه آن مشترک با راه آهن خراسان است. راهآهن مازندران به نام راه آهن شمال نیز مشهور است و امروزه نیز برخی آن را مسیر گرگان نیز مینامند. حوزه استحفاظی راه آهن شمال از سوزن خروجی ایستگاه گرمسار در استان سمنان آغاز و با عبور از کوههای البرز و بخشهایی از استان تهران وارد استان مازندران و مناطق جنگلی شده و با عبور از شهرهای متعدد و مناطق جلگهای وارد استان گلستان و در انتها به ایستگاه گرگان ختم میشود.
پیشینه احداث موفق اولین راهآهن در ایران به سال ۱۸۸۶ میلادی با احداث خط راه آهن محمودآباد (سواحل جنوبی دریای مازندران) به آمل برمیگردد. این طرح اگرچه در نظر بود تا تهران ادامه یابد، ولی با کارشکنیهای پیمانکارهای بلژیکی به شکست انجامید و خطوط آن، برچیده و از آن به عنوان تیرکهای تلگراف استفاده شد. در سال بعد احداث راه آهن تهران- حرم شاه عبدالعظیم، و پس از آن جلفا-تبریز آغاز شد. اولین خط راه آهن نوین ایران در دوران رضا شاه پهلوی از شاهی)قائم شهر کنونی) تا بندر شاه )بندر ترکمن امروزی) کشیده گشت، پس از اتمام ساخت پل گردن در ساری اولین قطار در مهرماه ۱۳۰۸ به دستور رضا شاه پهلوی از ساری عازم بندر ترکمن شد. پس از آن همزمان با احداث راه آهن خوزستان، کارها در رشته کوههای البرز آغاز گردید، کارگران ترک در کنار سایرین و مهندسین و پیمانکاران به ویژه آلمانیها، کار ساخت تونلها و پلها را پیگیری کردند.
۳-۳-۱۶ ویژگی های جمعیتی استان:
استان مازندران در سال ۱۳۸۵،معادل ۲۹۲۰۶۰۱ نفر جمعیت داشته که حدود ۱۴/۴ در صد از کل جمعیت کشور را در بر می گیرد . شهرستان های ساری،بابل و آمل به ترتیب با ۹۶/۱۶ ،۰۷/۱۶ و ۸۷/۱۶ در صد دارای بیشترین و شهرستان های گلوگاه ،سواد کوه ورامسر به ترتیب با ۳۵/۱، ۳۲/۲، ۳۶/۲ در صد دارای کمترین میزان از سهم جمعیت استان در این سال بوده اند. جمعیت اغلب شهرستان های استان روند افزایشی داشته و بیشترین میزان افزایش جمعیت مربوط به شهرستان های ساری ، بابل و آمل می باشد. با توجه به مساحت،تراکم جمعیت در این استان بسیار بالاتر از میانگین کشور است. ورقم ۱۲۳ نفر در هر کلیومتر مربع را نشان میدهد در حالی که این رقم برای کل کشور در سال ۱۳۸۵ تقزیبا ۴۳ در کیلومتر مربع بوده است. جمعیت استان دارای رشد نسبتا بالاست. این جمعیت که طی دهه های گذشته ¼ درصد رشد داشته ،هم اینک به سوی رشد متعادل پیش میرود .متوسط نرخ رشد سالانه جمعیت استان طی دوره۷۵-۱۳۶۵، حدود ۳۵/۱ در صد بوده که این نرخ رشد طی دوره ۸۵-۱۳۷۵ به ۱۷/۱ درصد رسیده است. هرچند بعد خانواار در سال های اخیر کاهش پیدا کرده،اما افزایش تعداد خانوار در سال های اخیر موجب شد که جمعیت کشور و استان همچنان روند افزایشی داشته باشند. جدول زیر تعداد و متوسط نرخ رشد سالانه جمعیت استان مازندران طی سال های ۸۵-۱۳۳۵ را نشان می دهد.(همان)
۳-۳-۱۷ مطالعات محیطی شهر ساری مرکز استان
شهر ساری در بخشی از ایران واقع گردیده که از نظر طبیعی بزرگترین تغییرات را در کنار خود دارد دریای مازندران در فاصله جغرافیایی ۲۰ کیلو متری محدوده ساری قرار دارد.رطوبت و بارندگی زیاد در سواحل آن نواحی سرسبز شمالی را ایجاد نموده و هوای معتدل را به طرف جنوب هدایت می کند . سلسله جبال البرز ساری مناظر کوهستانی جنوب شهر را بوجود می آورد.
این ناحیه نسبت به استان های جنوبی البرز از رطوبت بیشتری برخوردار است. منطقه ساری در بلندترین ارتفاعات البرز قرار گرفته که از جنوب به شمال دارای شیب تندی می باشد. به نحوی که از مرتفع ترین قله این کوه ها (دماوند) با ۵۶۷۸ متر ارتفاع در دشت کویر کمتر از ۱۰۰ متر از سطح دریا می رسد.
برودت هوای گوهستان و اختلاف درجه آن با دشت های گرم جنوب منطقه ساری وزش باد خنکی را از جانب شمال به طرف جنوب باعث می گردد که در اعتدال هوای محدوده مطالعه بسیار موثر است . ذوب تدریجی برفها جویبارها و رود خانه های مختلفی را ایجاد نموده اند که علاوه بر تامین آب مصرفی ساری اکثر نقاط ییلاقی را در بر گرفته است.
در جنوب شهر ساری ناحیه کوهستانی قرار گرفته وهوای آن معتدل و مرطوب است. در ناحیه مزبور دشت های سرسبز و سا ئیدگی کوهها و خصوصیات ناحیه معتدل خزری مشاهده می گردد که هنگام وزش باد هوای دریا را توام با رطوبت به اطراف سرایت می دهد. به شرایط مناسب حد فاصل تهران ساری به تدریج از کویر و کوهستان به کشتزار تبدیل گردیده ومرکز فعالیت های کشاورزی صنعتی و خدماتی در آن به وجود آمده است.
با توجه به آب و هوای استان مازندران که در مناطق پست تر معتدل و در کوهستان ها از نوع نیمه صحرایی است پوشش گیاهی استان در ارتباط با شرایط آب و هوایی در دشت ها ودر مناطق جنوبی به واسطه ازدیاد بارندگی و طولانی بودن فصل بارش بسیار انبوه است.
۳-۳-۱۸ جاذبه های توریستی استان
سرزمین همیشه سبز و پربرکت مازندران با داشتن ریشه در اعماق تاریخ ایران زمین با وسعت
وجود محوطههای باستانی و آثار برجای مانده ازآن نظیر “جام زرین کلاردشت” وجاذبههای طبیعی نظیر “شبه جزیره میانکالهو تالاب بینالمللی آن”، پناهگاه حیات وحش “دشت ناز” و “دودانگه” با انواع حیوانات وحشی و اهلی، جنگلهای سرسبز و زیبا با مناظر دلفریب رودها و جویبار خروشان وروان، چشمههای آب گرم و آب معدنی باعث شده تا مازندران بهشت گردشگران ایران و جهان باشد.
راههای دسترسی به استان مازندران از چهارطریق راه آهن، جاده، هوایی و دریایی میسر است.
راه آهن سراسری تهران به گرگان در مازندران از شهرهای پل سفید، زیراب، شیرگاه، قائم شهر، ساری، نکا، بهشهر و گلوگاه عبور میکند.
راهآهن مازندران علاوه بر نقش مهم در صنعت حمل و نقل در تمامی طول مسیر دارای جاذبههای بینظیر است که از جمله “پل ورسک و سه خط طلا” از جاذبه- های منحصر به فرد این مسیر زیبا است.
سه جاده زیبا و کوهستانی “کندوان” به طول
ارتباط هوایی مازندران با کشورهای جهان و استانهای مختلف کشور با سه فرودگاه رامسر، نوشهر و ساری برقرار است.
دو بندر امیرآباد و نوشهر در مازندران علاوه بر رونق تجارت استان در جابجایی مسافر به کشورهای حاشیه دریای خزر فعال هستند.
گردشگران خارجی و داخلی برای مسافرت به استان مازندران در مسیرهای مختلف میتوانند با مراکز حمل و مازندران دارای
آمل
شهرستان آمل بیشترین تعداد جاذبههای گردشگری در بخش طبیعت گردی و آثار باستانی را در استان مازندران به خود اختصاص داده است.
کوهنوردی و صعود به “دماوند” یا “بام ایران” یکی ازبهترین انواع تورهای گردشگری در این شهراست بهطوری که سالانه بیش از
حرکت از شهر آمل به طرف مسجد امام زمان در ارتفاع
همچنین در داخل شهر آمل اماکن تاریخی نظیر پل دوازده چشمه ، گنبد میر بزرگ ، بقعه ناصرالحق و آتشکده است.
بابل
شهرستان بابل به یک شهر دانشگاهی مشهور است و تعداد وجود مراکز آموزش عالی در آن بیشتر از دیگر شهرهای مازندران است.
بابل دارای جاذبههای تاریخی و طبیعی از جمله ییلاق شیخ موسی با آثار طبیعی و تاریخی ، آب معدنی آرزو و تکیه تاریخی مقری کلا است.
در داخل شهر بابل اماکن دیدنی پل محمد حسن خان ، کاخ و برج سلطنتی ، بنای درویش فخرالدین ، کیجا تکیه و گنجینه را میتوان نام برد.
بازار ماهی فروشان، بازارحصیرو پنجشنبه بازار از جمله بازارهای معروف خرید و فروش در بابل است.
بابلسر
شهرستان بابلسر از مناطق زیبا و توریستی مازندران است که در منطقه جلگهای و درکنار ساحل واقع شدهاست، رودخانه بابلرود که از وسط این شهر میگذرد شهر را به دوقسمت تقسیم میکند.
دو پل زیبا بر روی این رود که یکی توسط آلمانیها و دیگری توسط متخصصین ایرانی ساخته شده منحصر به فرد است.
همچنین ازآنجا که رودخانه بابلرود به دریای خزر متصل است بالا آمدن آب رودخانه دیدنی و زیبا است.
وجود اسکلههای قایقرانی در کنار رودخانه با انواع قایقهای دو پدالو به جذابیت این رودخانه افزوده استو روشنایی در شب و انعکاس نور درداخل آب رودخانه فضای دلپذیری را برای مسافران و گردشگران فراهم میکند.
همچنین وجود صنوبرهای بلند در دوطرف پیاده رو رودخانه بابلرود نمایی دیگر به این شهر داده است.
قایقهای ماهیگیران و وجود طرحهای متعدد دریا، پلاژها و وجود مجموعههای اقامتی زیبا اوقات خوبی را برای گردشگران در این شهر فراهم میکند.
منبع فایل کامل این پایان نامه این سایت pipaf.ir است |