علل رشد کالاهای جعلی و تقلبی
چودری و زیمرمن در کتاب اقتصاد تجارت تقلبی7 دلیل اصلی برای رشد تولید این کالاها به صورت زیر بیان کردند(چودری و زیمرمن، 2009، 19-25).
2-8-1- فناوری بالا با هزینه کم[1]
اقلام تقلبی معمولاً از تمامی هزینههای مربوط به تولید و بازاریابی مثل: هزینههای تحقیقات و توسعه، تبلیغات، کنترل کیفیت، پرداخت حداقل دستمزد و هزینههای ضمانت و خدمات پس از فروش، سرباز میزنند. با حذف این هزینهها، جعل، تقلب و تقلید، به سودی چشمگیر دست می یابد.
بسیاری از محصولات تقلبی را میتوان به کمک تجهیزات و ابزارهایی که به سهولت و به قیمت نسبتاً پایین در دسترس هستند تولید نمود. پیشرفت تکنولوژی در زمینه هایی چون چاپ و اسکن و… کار را برای تولید اینگونه کالاها تسهیل می کند. صاحبان صنایع به خوبی میدانند که چگونه نشانهها، مدلها و مارکهای تجاری را جعل و تقلید کنند و این کار را به بهترین شکل انجام می دهند.
دامز[2]در سال 2003 نشان داده که هزینه تجهیزات رایانهای طی سالهای 1991 تا 2000، سالانه 14 تا 17 درصد تنزل یافته است. ترکیب این تجهیزات رایانهای با چاپگرهای پیشرفته، تقلید نشانهای تجاری و بستهبندی تقلیدی آنها را آسان میسازد.
تولید و عرضه کنندگان کالاهای تقلبی همچنین توانایی خود را در تولید هولوگرام و دیگر نشانههای تعیین هویت کالا، به اثبات رساندهاند. جست و جوی اینترنتی به آن ها این را امکان داده است که منابع بسیاری برای تجهیزات تولید صنعتی بیابند. خرید نرمافزارهای مناسب برای این کار نیز بسیار ساده است و بسیاری از آنها در بازار جعل و تقلب موجود میباشند. کاهش هزینههای ارتباطات و همچنین سرعت بالای آن نیز شانس بزرگی برای جاعلان و تقلیدکنندگان است. به عنوان مثال به اینترنت می توان اشاره کرد که با کمترین هزینه و سریعترین زمان می توانند برای کالاهای خود بازار یا فروشنده پیدا کنند.
2-8-2- جهانی سازی و کاهش موانع تجاری[3]
رشد سریع تجارت جهان از طریق گشایش بازارهای تجاری با کاهش موانع احتمالی و تجاری همراه گردیده و البته فرصتهایی نیز برای تولید تقلبی فراهم آورده است. رشد شتابان واردات در بسیاری از کشورها موجب گردیده که ممانعت از ورود کالاهای تقلبی توسط گمرک کشورها، غیر ممکن گردد. براساس اعلام کنفرانس ملل متحد برای تجارت وتوسعه[4] در سال 2006، هر سال 10 هزار کانتینر کالا به بنادر بزرگ تایلند و بیش از 63هزار به بنادر سنگاپور وارد میشود. سازمان تجارت جهانی نیز در سال 2007 اعلام داشته که تجارت جهانی کالاها و خدمات طی سالهای 1999 تا 2006 از 6 تریلیون به نزدیک به 12 تریلیون رسیده، یعنی دو برابر شده است. در همین زمان متوسط تعرفه اعمال شده بر واردات توسط کشورهای در حال توسعه از 5/16درصد به 9/10درصد و در کشورهای توسعه یافته از 3/5 به 4/3 درصد، تنزل یافته است.
سازمان همکاری اقتصادی و توسعه گزارش نموده که مناطق و بندرهای آزاد تجاری، جاذبه زیادی برای جذب کالاهای تقلبی یافتهاند. این مناطق به سه طریق مورد استفاده قرار میگیرند: اول، در آنها کالاهایی حمل بر کشتی شده و مجدداً صادر میشود. این امر به تولیدکنندگان کالاهای تقلبی اجازه میدهد تا با انتقال کالاها به بنادر خاص و در پارهای موارد، تغییر و دستکاری در اسناد حمل بار، پولشویان اصلی را به خدمت بگیرند.
دوم این که امکان دارند که کالاهایی که هنوز تمامی مراحل ساخت روی آنها تکمیل نشده، به بنادر فوق حمل شوند و برخی مراحل ناتمام مثل الصاق نشان یا برچسب تجاری جعلی و حتی بستهبندی مجدد در آنها انجام پذیرد، و بالاخره این که ممکن است بنادر و مناطق آزاد مستقیماً برای تولید کالاهای تقلبی مورد استفاده قرار گیرند.
جبل علی یکی از بنادر آزاد تجاری در کشور امارات متحده عربی است که مقادیر عظیمی از داروهای مخدر تقلبی طی فرآیندهای مدیریتی پیچیده در آن تولید و عرضه میگردند. این اقلام که در اصل در چین تولید شده و از طریق هنگ کنگ به منطقه آزاد دبی، به انگلستان و سپس به باهاماس رسیده و سرانجام به انگلستان عودت میگردد و از این جا به وسیلهی سیستم پستی انگلستان به خریداران ارائه میشود. اقلام فوق از طریق یک سایت اینترنتی نیز عرضه میشوند و فروشندگان امریکایی را به این باور غلط میرساند که آنها داروها را از یک سایت کانادایی خریداری میکنند.
[1]. Low Cost High Technology = Low Investment, High Profits
[2]. Doms
[3]. Globalization and Lower Trade Barriers
[4]. United Nations Conferences On Trade & Development